Keď máme obdobie tekvíc, prečo to nevyužiť a neurobiť si niečo chutné a zdravé? V článku máme pre vás dva recepty, ktoré sa vám budú páčiť.
Tekvice si hneď spájame so svetlonosmi a Halloweenom. Väčšine z nás ani nenapadne, aká je tekvica vlastne zdravá a čo všetko sa dá z nej okrem svetlonosov urobiť. Môžeme si z nej napríklad pripraviť množstvo zdravých receptov a objaviť tak nové chute. Dôležité je vedieť, že existuje veľa druhov tekvíc. U nás sú to: tekvica obyčajná (napr. cuketa), veľkoplodá (hokkaido), figolistová a muškátová.
V tekvici nájdeme veľké množstvo prospešných látok. Medzi nimi sú vitamín C, beta-karotén, vitamíny skupiny B, draslík, horčík, železo, selén, meď a vláknina. No a z tejto zdravej dobroty si môžete pripraviť naozaj výborné jedlá. Vybrali sme pre vás pár receptov, z ktorých nepriberiete.
Fitness hokaidová polievka
Hokaido je veľmi chutná tekvica, ktorá obsahuje málo kalórií, preto ju môžete jesť bez výčitiek. Pripravte si napríklad túto hokaidovú polievku.
Ingrediencie:
1 ks väčšej tekvice hokaido
2 ks zemiakov
1 ks menšia cibuľa
voda
čierne mleté korenie
0,5 PL olivový olej
0,5 ČL morská soľ
Najprv pripravte hokaido tekvicu. Vydlabte jej vnútro, potom dužinu oddeľte od tvrdej šupky (dajte si pozor, aby ste sa neporezali, pretože sa odstraňuje ťažšie) a nakrájajte ju na kocky. Zemiaky taktiež očistite a nakrájajte na kocky ako tekvicu.
Zoberte cibuľu a nasekajte ju úplne nadrobno. Na panvicu dajte olej a cibuľku na ňom osmažte. Potom k cibuľke pridajte aj tekvicu a zemiaky. Chvíľu ich spolu opekajte a nakoniec zalejte vodou. Stačí, ak bude zelenina zaliata po jej vrch, nie viac.
Ďalej pridajte štipku čierneho mletého korenia, osoľte a varte približne 20 minút. Všetka zmes musí úplne zmäknúť. Keď je zelenina hotová, vypnite varič a zmes rozmixujte mixérom. Nechajte trošku vychladnúť a môžete podávať na stôl. Do každého taniera vložte na polievku pár lístkov petržlenovej vňate na ozdobenie.
Super tekvicové placky
Tekvicové placky sú výborným spestrením vášho jedálnička. Poďme sa teda pozrieť, ako ich pripraviť.
Ingrediencie:
50 g ovsených vločiek (najideálnejšie mletých)
50 g uvarenej tekvice
4 bielka (prípadne 5 bielok, ak sú vajíčka menšie)
brezový cukor (alebo iný zdravý cukor podľa vašej chuti)
štipka soli
olivový olej, no môžete použiť aj kokosový, ľanový či iný zdravý olej
Postup:
Uvarte tekvicu domäkka, aby pripomínala pyré. Do pyré pridajte ovsené vločky, bielka, cukor, štipku soli a všetko rozmixujte. Na panvici rozohrejte olej (nemusíte ho dávať zbytočne veľa) a začnite opekať tekvicové placky. Nechajte trochu vychladnúť a už iba vychutnávajte.
Dobrú chuť!
A po obede si nezabudnite zamaškrtiť na niektorej z našich TEKMAR tyčiniek. ;)
Späť na Blog