Poznáme snáď milión diét a na internete stále pribúdajú články o tom, ktoré potraviny sú zdravé a ktoré nie. Rozmýšľate, aký je to zdravý jedálniček? Prečítajte si zopár našich rád.
Vyberiete si nejakú diétu, napríklad na základe odporučenia kamaráta. On vraj schudol vďaka nej niekoľko kilogramov, no vám sa to nedarí. A ešte horšie, diéta vám nerobí dobre. Možno potrebujete úplne inak nastavený jedálniček ako váš priateľ. Možno sú pre vás vhodnejšie úplne iné potraviny, ako vám odporúča on. Prečo? Pretože každý z nás je individuálna bytosť a potrebuje niečo iné.
Každý máme inú postavu a iný metabolizmus. V prvom rade, ak chcete žiť zdravšie, vymeňte nezdravé potraviny za tie vhodnejšie a začnite sa viac hýbať. No ak vám niektorá potravina nesadne, vyraďte ju a nahraďte inou.
Keď sa na túto problematiku pozrieme zo všeobecného hľadiska, náš jedálniček by mal obsahovať veľa zeleniny a ovocia; sacharidy pre doplnenie vlákniny (celozrnné pečivo a cestoviny, obilniny); bielkoviny (chudé mäso, ryby); zdravé tuky (olivový, repkový olej…).
Obmedziť by sme mali jednoduché cukry a tuky s nasýtenými mastnými kyselinami (údeniny, sadlo, oškvarky, slanina…).
Pripravili sme pre vás pár tipov na jedlá ako inšpiráciu, s ktorou môžete začať zdravšie žiť.
Svieže raňajky
Na raňajky si dajte ovocný šalát. Nakrájajte napríklad jablko a mandarínku, pridajte slnečnicové a dyňové semiačka, prípadne iné vaše obľúbené orechy. Posypte postrúhaným kokosom alebo škoricou a zmiešajte. Z týchto raňajok získate vitamíny i minerály.
V iný deň môžete vymeniť ovocie za pohánkovú kašu s orechmi alebo za celozrnný chleba so syrom, rajčinami a pažítkou.
Na desiatu môžete siahnuť po jogurtoch, ovocí či celozrnnom pečive.
Pestrý obed
Na obed si pokojne pripravte kuracie kúsky na prírodno s celozrnnými cestovinami a zeleninou. Zo zeleniny vyberte určite listovú a zmiešajte ju s ďalšími 3 až 4 druhmi zeleniny. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte sušenou bazalkou a máte hotový šalát. Ak by ste nemali chuť na cestoviny, môžete ich nahradiť celozrnnými hriankami, ryžou, zemiakmi, pohánkou, pšenom, kuskusom… Dôležité je, aby bol váš jedálniček pestrý a aby ste potraviny striedali.
Na olovrant vás zasýti proteínová tyčinka, šalát z červenej repy, šopský šalát alebo pečená cukina so syrom.
Výborná večera
Na večeru si pripravte pstruha na zelenine; lososa so zemiakmi alebo celozrnný chlieb s cottage cheese a zeleninou. A do svojho večerného jedálnička pokojne zaraďte aj uvarené vajíčka, polievky a chudé mäso.
Je veľa možností, ako zaradiť zdravé jedlo do našej stravy. Nebojte sa a skúšajte. Bylinky dodajú jedlu výbornú chuť a odlišné spôsoby prípravy rozmanitosť. Nezabúdajte ale ani na dostatok tekutín. Vypite minimálne 2 litre vody denne.
Späť na Blog