Zdroje omega-3 mastných kyselín

O omega-3 mastných kyselinách počul už snáď skoro každý. Ak ale predsa o nich neviete veľa informácií, ani to, prečo sú pre nás prospešné a v akých potravinách sa nachádzajú, tak tento článok je pre vás.

5ObnIOsEs2V8tUOSIwL0h0pMUXGtS9QqFNFQCeN6k8gN6Vd12v4PVpNtwJnZ_rb71momJv47RLzwN_BzW1zTp31uZ1PkPxJ2GiWQVly5NBUS2biKfpyf6avMH3eQ_UR9YvG6j1BTGxdi5RurGg

Aby sme začali trochu všeobecne, mali by sme si v prvom rade povedať, aké omega-3 mastné kyseliny vlastne poznáme. Sú to:

-kyselina alfa linolénová (ALA) – nájdeme ju v rastlinných potravinách, ktoré sú bohaté na tuky (ľanové semienka, orechy…)

-kyselina eikozapentaénová (EPA) – obsahujú ju ryby a morské plody,

-kyselina dokozahexaénová (DHA) – nachádza sa najmä v rybách a morských plodoch, riasach

Prečo sú pre nás tieto kyseliny prospešné?

Omega-3 mastné kyseliny majú veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie. Dokážu odbúravať nadmerné množstvo tuku, ktoré sa ukladá v pečeni.

Znižujú prejavy depresie a úzkosti.

Zmierňujú príznaky autoimunitných ochorení.

Znižujú riziko vzniku rakoviny.

Tehotné ženy by ich mali konzumovať vďaka blahodarným účinkom pre plod (ovplyvňujú vývoj mozgu aj zraku, spevňujú nechty a vlasy).

Majú pozitívne účinky na kardiovaskulárne ochorenia.

Upravujú hladinu cholesterolu a krvný tlak.

Zmierňujú menštruačné bolesti a migrény.

Majú protizápalové účinky.

Konzumujte tieto potraviny

Dá sa povedať, že omega-3 mastné kyseliny sú pre naše zdravie pokladom. No a kde ich teda nájdeme? Medzi bohaté zdroje patria:

➧ orechy a semienka (chia semená, ľanové semienka, vlašské orechy, dyňové semienka...),

➧ ryby (losos, ančovičky, sardinky, makrela, sleď, tuniak, halibut…),

➧ oleje (ľanový, arašidový, sójový, repkový olej)

➧ sója,

➧ pšeničné klíčky,

➧ avokádo...

Proteínová tyčinka s chia semienkami

Chia semienka patria medzi jednu z najbohatších potravín na omega-3 mastné kyseliny. A práve preto sme sa rozhodli dať ich aj do jednej z našich tyčiniek. Nájdete ich v proteínovej tyčinke PROTEIN BAR CHEESECAKE + OMEGA 3 FATTY ACIDS. Okrem toho, že majú protizápalové účinky, podporujú rozvoj mozgu a predchádzajú srdcovocievnym ochoreniam, obsahujú aj veľa vlákniny. A tá je veľmi dobrým zdrojom energie.




Späť na Blog