Má sója význam v našom jedálničku?

Pred pár dňami sme na našej Facebook stránke dostali zaujímavú správu ohľadom sóje. Keďže článkov na túto tému nájdete na internete mnoho, názory ľudí sa častokrát veľmi líšia – preto sme sa rozhodli uviesť fakty o sóji na správnu mieru aj z vedeckého hľadiska. 

Prepis správy, ktorú sme dostali:

“Zdravím. Dnes som si kúpil v obchode vašu tyčinku Green Line Protein Cappuccino a potešil som sa, že je to niečo nové a chutné - potom čítam zloženie a zase tá sója ... nechápem prečo je vo všetkom tá hnusná sója. Vôbec nie je zdravá a je to genetika - viem že je lacná, ale nedalo by sa urobiť konečne aj niečo bez nej? Veď už aj firmy čo vyrábajú proteíny masovo ju vylúčili, je to fakt hnus potravina ...“ 

 00303l

(ilustračné foto, zdroj: http://bit.ly/1Wyota8)

Takže aký je náš názor? Sója patrí medzi strukoviny podobne ako hrach, fazuľa, bôb alebo šošovica a tie sú bohatým zdrojom bielkovín - dokonca patria medzi najvýznamnejšie zdroje rastlinných bielkovín. Sója obsahuje asi 35 % bielkovín, čo je vysoké percento. Nevieme, odkiaľ pochádza informácia že sója nie je zdravá, veď v Ázii sóju konzumujú už tisícročia. Nevýhodou môže byť jej obsah fytoestrogénov, ale pokiaľ  sa sója nekonzumuje v nadmernom množstve tak nie sú škodlivé. Samozrejme je tu otázka „nadmerného množstva“  a pre koho je čo nadmerné. Vegáni ktorí nejedia žiadne živočíšne produkty, používajú ako hlavný zdroj bielkovín strukoviny, a medzi nimi je aj sója a nemáme poznatky o tom že by boli nezdraví v dôsledku nadmernej konzumácie sóje.

 Nevieme, čo máme rozumieť pod pojmom „genetika“ v danej správe. Ak mal dotyčný na mysli geneticky modifikovanú sóju, tak v EU a na Slovensku je trh s geneticky modifikovanými organizmami prísne kontrolovaný. Sója dovážaná na Slovensko z USA je GMO (tvorí až 80 %) a dokonca sa používa aj vo výžive zvierat chovaných na Slovensku. Doteraz sa nezistil žiadny prenos zmeneného génu na človeka, ale samozrejme to nie je ospravedlnenie pre používanie GMO surovín v produktoch pre zákazníka ktorý ich neakceptuje.

Ak potravina obsahuje viac ako 0,9 % GMO, tak táto skutočnosť musí byť podľa súčasnej legislatívy uvedená na výrobku. Pokiaľ si odosielateľ správy naozaj kúpili tyčinku Green Line Capuccino, tak na prednej strane obalu je jasne napísané NON GMO - čo znamená, že tyčinka neobsahuje žiadne geneticky modifikované organizmy a teda ani geneticky modifikovanú sóju.

A najdôležitejšia vec je tá, že v tyčinke Green Line Capuccino sa nepoužíva sója celá, ale je použitý len sójový proteín, ktorý už neobsahuje žiadne iné antinutričné látky nachádzajúce sa v sóji (trypsín inhibítory, fytoestrogény a iné).

Na záver pridáme pár informácii o sójovom proteíne. Jedna klinická štúdia z Japonska z augusta 2015, zaoberajúca sa prídavkom sójového proteínu do jedálnička ľudí pripútaných na lôžko a u ľudí s nízkou fyzickou aktivitou preukázala že sójový proteín u týchto pacientov zvýšil množstvo svalstva a zabránil atrofii (zmenšovaniu) svalstva spôsobenej dlhodobou imobilizáciou.

Odkaz na článok: Hashimoto R., et al., (2015) Effects of dietary soy protein on skeletal muscle volume and strength in humans with various physical activities. J Med Invest. 2015;62(3-4):177-83. doi: 10.2152/jmi.62.177. 

Týmto vyjadrením sme nechceli glorifikovať sóju vo výžive ľudí, pretože nie každému chutí to isté, ale chceli sme reagovať na správu ktorú sme dostali a aj poukázať  na to,  že sója ako taká má význam a opodstatnenie v jedálničku, samozrejme v závislosti od toho čo komu chutí.

Prikladáme  porovnanie aminokyselinového zloženia sójového proteínu s inými rastlinnými alebo živočíšnymi proteínmi:

  

 Proteín

 

%

g/100g

Sušina

Bielkoviny

Lys

Met

M+C

Thr

Trp

Ile

Leu

Val

His

Arg

Phe

Zemiakový proteínový koncentrát

93

85

77

22

35

58

14

52

102

67

22

52

64

Mliečny proteinový koncentrát

92

53

74

16

25

46

11

49

65

43

19

43

37

Sójový proteinový koncentrát

90

71

66

14

30

44

14

52

83

53

28

90

53

Srvátkový proteínový koncentrát

94

81

90

22

45

63

21

62

110

59

19

26

35


 

Zdroj:

Ing. Jozef Nitray, CSc. - konateľ TEKMAR SLOVENSKO, s.r.o.

Ing. Matej Brestenský, PhD. – vedecký pracovník Centrum zdravia TEKMAR 



Späť na Blog