Semená väčšiny rastlín sú bohaté na rôzne živiny a môžu poskytovať množstvo zdravotných benefitov. Cieľom tejto práce bolo stanoviť a porovnať koncentráciu obsahu tuku, mastných kyselín, dusíkatých látok a aminokyselín v chia a ľanovom semene. Prácu sme uskutočnili použitím semien hnedého a zlatého ľanu (Linum usitatissimum L.) a semien chia (Salvia hispanica L.).
(ilustračné foto – zdroj: http://bit.ly/1WcGIlh)
Priemerný obsah dusíkatých látok sa pohyboval od 211,8 do 252,2 g/kg sušiny a v chia semene bol vyšší o 11,58 % ako priemerný obsah dusíkatých látok v hnedom a zlatom ľane (223.25 g / kg sušiny).
Rozdiely v obsahu individuálnych aminokyselín v semenách neboli štatisticky rozdielne (P<0.05), s výnimkou kyseliny glutámovej. Percento esenciálnych aminokyselín k celkovému obsahu aminokyselín, ktoré sa pokladá za ukazovateľ kvality bielkovín, bolo 37,8 %; 33,76 % a 35,18 % pre chia, hnedý a zlatý ľan, čo poukazuje na vysokú kvalitu bielkovín. Priemerný obsah tuku v ľanovom semene bol o 71,42 g/kg vyšší ako v chia semene (321,37 g/kg sušiny). Zloženie mastných kyselín preukázalo prítomnosť kyseliny palmitovej, steárovej, olejovej, linolovej, alfa linolénovej a arachovej vo všetkých testovaných vzorkách. Kyselina alfa linolénová predstavovala v priemere 54,38 % z celkového obsahu mastných kyselín v ľanovom semene a 63,79 % v chia semene, zatiaľ čo kyselina linolová predstavovala 15,3 a 18,89 % pre ľan a chia.
Vo všetkých semenách bol zistený nízky pomer n-6 PUFA / n-3 PUFA polynenasýtených mastných kyselín. Výsledky z našej práce potvrdili výbornú kvalitu bielkovín a tuku vo všetkých testovaných vzorkách semien chia, hnedého a zlatého ľanu.
Nezistili sme žiadny preukazný vplyv farby ľanového semena na jeho kvalitu. Chia semeno je najbohatší rastlinný zdroj n-3 polynenasýtených mastných kyselín (kyseliny alfa linolénovej). Ľanové a chia semeno predstavujú dobrý výber zdravých jedál, ktoré pomáhajú udržať vyrovnaný profil tukov v krvnom sére. Je potrebné poukázať na to, že ľanové semeno musí byť pomleté aby sa z neho uvoľnili živiny v tráviacom trakte, zatiaľ čo u chia semene to potrebné nie je.
Zdroj
SOŇA NITRAYOVÁ, MATEJ BRESTENSKÝ, JAROSLAV HEGER, PETER PATRÁŠ, JÁN RAFAY, ALEXANDER SIROTKIN. 2014. Amino acids and fatty acids profile of chia (salvia hispanica l.) and flax (linum usitatissimum l.) seed. Potravinarstvo, vol. 8, no. 1, 2014, p. 72-76
Späť na Blog