Bielkoviny, tuky a sacharidy sú makroživiny nevyhnutné pre život. Aby organizmus dobre fungoval je dôležité tieto látky dodávať vo vyváženom pomere. Základné stavebné jednotky organizmu sú bielkoviny. Avšak bielkoviny sú tvorené z aminokyselín. Aminokyseliny navzájom pospájané do peptidových reťazcov vytvárajú bielkoviny (obrázok 1). Bielkoviny sú zdrojom aminokyselín. Keď prijmeme potravou nejakú bielkovinu, tak tá sa v tráviacej sústave pomocou tráviacich enzýmov rozloží na aminokyseliny, ktoré z tenkého čreva vstupujú do organizmu a následne tvoria nové telové bielkoviny alebo sa zúčastňujú rôznych fyziologických funkcií. Rôzne bielkoviny sa od seba navzájom líšia v množstve a zastúpení jednotlivých aminokyselín.
Aminokyseliny poznáme neesenciálne - tie ktoré si telo vie vytvoriť z už existujúcich aminokyselín a esenciálne tie ktoré si telo nevie vytvoriť a pre to je nevyhnutné dodávať ich potravou do organizmu. Aminokyseliny plnia v organizme mnoho dôležitých funkcií ale jednou z najvýznamnejších funkcií je budovanie telovej bielkoviny – tvorba svalovej hmoty.
Obrázok 1 Reťazce aminokyselín (R1, R2, R3) tvoriace peptidický reťazec (bielkovinu)
Aminokyseliny sa v organizme využívajú na rast najmä u malých detí, resp. u mladých jedincov ktorí sú vo vývoji. U dospelých ľudí je rast svalstva ukončený, a pretože aminokyseliny sa neukladajú v organizme do zásoby ako napr. tuk, tak nevyužité nadbytky aminokyselín sa z organizmu vylučujú močom vo forme močoviny. Zvýšená požiadavka na príjem aminokyselín je u športovcov a to najmä u silových a budujúcich svalovú hmotu. Informácie o potrebe bielkovín sú v celku dostatočné aj keď nie jednoznačné. Žiadne odporúčania sa nezaoberajú potrebou aminokyselín pre športovcov, s výnimkou aminokyselín s rozvetveným reťazcom tzv. BCAA aminokyselín. V roku 2007 FAO/WHO/UNU zverejnili odporúčania dennej potreby aminokyselín pre ľudí (Tabuľka 1). Táto potreba sa vzťahuje na záchovnú potrebu (udržanie základných životných funkcií organizmu) aminokyselín pri dennej záchovnej potrebe bielkovín 0,667 g na kg telesnej hmotnosti. Na základe týchto údajov je možné prepočítať dennú potrebu aminokyselín vo vzťahu k požadovanej dennej potrebe bielkovín. Podľa FAO/WHO/UNU (2007) denná potreba bielkovín pre deti aj dospelých je 0,67 g/kg hmotnosti. Z toho vidieť že deti ktoré rastú, majú rovnakú potrebu bielkovín na kg telesnej hmotnosti, v porovnaní s dospelými jedincami ktorých rast je ukončený.
Čo sa týka športovcov, konkrétne tých ktorým ide o nárast sily a budovanie svalovej hmoty, tak bolo zistené že na záchovné potreby potrebujú bielkoviny v množstve 0,8 g/kg/deň. Všeobecný odporúčaný príjem bielkovín pre športovcov je 1,2 – 1,7 g/kg/deň. Napriek tomu je bežné, že silový športovci konzumujú bielkoviny v množstvách presahujúcich tieto odporúčané dávky s cieľom udržať v organizme pozitívnu dusíkovú bilanciu (kedy prevažuje zabudovávanie prijatého dusíka nad jeho vylučovaním). Ale pri dennej dávke bielkovín 2,5 – 3,0 g/kg hmotnosti sa zvyšuje oxidácia nadbytočných aminokyselín v organizme a nevyužitý dusík sa z organizmu vylučuje. U vytrvalostných športovcov, u ktorých je prioritná obnova glykogénových zásob a nie tvorba svalstva, denný príjem bielkovín presahujúci 2,0 g/kg je zbytočný. Podľa Organizácie pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo (FAO) u „sedavých“ jedincov, ktorých rast je ukončený a ktorý nevykazujú primeranú fyzickú aktivitu, ktorá by stimulovala rast svalstva, by nemal denný príjem bielkovín presiahnuť odporúčané množstvo 0,67 g/kg telesnej hmotnosti.
Dôležité je spomenúť diétnu potrebu bielkovín u starnúcej populácie, ktorá je charakteristická sarkopémiou – ubúdaním sily a svalovej hmoty (cca 1-2% ročne cca po 50. roku života). Čo je spôsobené tým že svaly sú rezistentné na proteosyntézu t.z. že tvorba svalových bielkovín sa postupne znižuje vekom. U týchto ľudí sa odporúča denný príjem bielkovín v množstve 1,0 – 1,2 g na kg telesnej hmotnosti.
Z praktického hľadiska, je najlepšie používať kvalitné bielkovinové zdroje s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín, alebo zmesi rozličných bielkovinových zdrojov (živočíšne alebo rastlinné) ktoré zabezpečia vyvážený obsah aminokyselín, pretože bielkovinové zdroje s vysokým obsahom aminokyselín doplnia bielkovinové zdroje s nízkym obsahom aminokyselín.
Tabuľka 1 Potreba aminokyselín u dospelých ľudí
Aminokyselina
|
FAO/WHO/UNU (2007)1
|
|
denná potreba AK (mg) na kg prepočítaná na dennú potrebu bielkovín 2 g/kg telesnej hmotnosti
|
mg/kg telesnej hmotnosti/d 2
|
mg/g proteínu
|
|
mg/kg/telesnej hmotnosti/d 3
|
prepočet na 80 kg jedinca 3
|
Histidín
|
10
|
15
|
|
30
|
2424
|
Izoleucín
|
20
|
30
|
|
61
|
4848
|
Leucín
|
39
|
59
|
|
118
|
9455
|
Lyzín
|
30
|
45
|
|
91
|
7273
|
Metionín + Cystín
|
15
|
22
|
|
45
|
3636
|
Metionín
|
10
|
16
|
|
30
|
2424
|
Cystín
|
5
|
6
|
|
15
|
1212
|
Fenylalanín + tyrozín
|
25
|
38
|
|
76
|
6061
|
Treonín
|
15
|
23
|
|
45
|
3636
|
Tryptofán
|
4
|
6
|
|
12
|
970
|
Valín
|
26
|
39
|
|
79
|
6303
|
Spolu
|
184
|
277
|
|
558
|
44606
|
1 Protein and amino acid requirements for human nutrition. 2007. Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert consultation. UN University, (WHO Technical report series, No. 935), táto potreba je zhodná s údajmi ktoré vydala FAO/WHO v roku 2013
2 Priemerná potreba AK na 0,667 g proteínu/kg/deň
3 Priemerná potreba AK na 2 g proteínu/kg/deň
Táto práca bola podporovaná Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe Zmluvy č. APVV-14-0515
Späť na Blog