Poznáš ma?

 banner-1920x1080

Vysoký obsah bielkovín

Proteínová tyčinka TEKMAR SPORT PROTEIN Vám dodá do organizmu  15 g bielkovín. Zdrojom bielkovín je kombinácia srvátkového bielkovinového koncentrátu a sójového bielkovinového izolátu. Bielkoviny prispievajú k rastu a udržaniu svalovej hmoty (Európska komisia, 2012). Bielkoviny sú zdrojom aminokyselín, ktoré sú základnými stavebnými jednotkami telových bielkovín (FAO, 2013). Aminokyseliny, najmä tie ktoré si telo nevie vytvoriť, je potrebné do organizmu dodávať pretože sú potrebné pre rast, zdravie a plnia v organizme iné dôležité fyziologické funkcie (Wu, 2009).

Sacharidy

Obsah sacharidov v tyčinke je v množstve 22 g. Z toho cukry tvoria 11,7 g. Napriek tomu že cukry zvyšujú glykemický index potravín a ich nadmerná konzumácia súvisí s obezitou, tak sú pohotový zdroj energie, t. z. že ak potrebujete dodať energiu do organizmu napríklad hneď po tréningu alebo po inej fyzickej záťaži, tak tyčinka je vhodná priamo pre Vás. Okrem toho cukry spôsobujú uvoľnenie inzulínu do krvi. Inzulín zamedzuje odbúravaniu telových bielkovín  čím sa zvyšuje celková bielkovinová bilancia (Stokes et al. 2019).

Vysoký obsah vlákniny

Tyčinka má vysoký obsah vlákniny – 5,4g na jednu tyčinku, čo predstavuje takmer 22 % dennej potreby vlákniny pre človeka. Zdrojom vlákniny je čakanková vláknina – oligofruktóza.  Vláknina reguluje trávenie tukov a sacharidov, viaže na seba vodu a tým zväčšuje svoj objem. To vedie k pocitu nasýtenia. Je potravou pre „dobré“ baktérie v tráviacom trakte a pôsobí ako prebiotikum (Roberfroid, 2000). 

Tuky

Z tyčinky sme úplne odstránili palmový tuk ktorý je v poslednom období kontroverznou surovinou najmä z pohľadu ekológie. Zdrojom tukov v tyčinke je kokosový tuk a repkový olej. Kokosový tuk obsahuje nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom tzv. MCT tuky, ktoré tvoria takmer  45%. Tieto tuky sa po absorpcii transportujú portálnou žilou priamo do pečene (Bach & Babayan, 1982) a zvyšujú energetický metabolizmus (White, Papamandjaris, & Jones, 1999).

Vitamíny a minerálne látky

 TEKMAR SPORT PROTEIN je obohatená vitamínmi C, E, niacínom, kyselinou pantoténovou, B6, B2, B1, kyselinou listovou, biotínom a vitamínom B12. Tieto vitamíny, okrem iného, prispievajú k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie, k správnemu fungovaniu nervového systému, k správnemu fungovaniu imunitného systému, k ochrane buniek pred oxidačným stresom (Európska komisia, 2012). Tyčinka je zdrojom vápnika a horčíka, ktoré majú dôležité funkcie v organizme napr.: prispievajú k správnemu fungovaniu svalov a nervového systému, k správnej látkovej premene pre tvorbu energie, prispievajú k udržaniu zdravých kostí a zubov (Európska komisia, 2012).

 Proteínová tyčinka TEKMAR SPORT PROTEIN je vhodný snack pre športovcov, ľudí s aktívnym životným štýlom ale aj pre tých, ktorí chcú zahnať hlad a chcú do tela doplniť energiu, a potrebné živiny. Taktiež je to dobrá alternatíva na cesty ak potrebujete rýchly a na živiny bohatý snack. Tyčinka je vhodná po tréningu - doplní energiu a bielkoviny potrebné na rast a regeneráciu svalstva. 

  

Zoznam literárnych zdrojov:

Bach, A. C.,  Babayan, V. K. (1982). Medium-chain triglycerides—An update. American Journal of Clinical Nutrition, 36: 950–962.

Európska komisia (2012). NARIADENIE KOMISIE (EÚ) č. 432/2012 zo 16. mája 2012 o povolení určitých zdravotných tvrdení o iných potravinách, ako sú tie, ktoré odkazujú na zníženie rizika ochorenia a na vývoj a zdravie detí.

FAO (2013) Dietary protein quality evaluation in human ntrition. Report of an FAO Expert Consultation,  FAO Food and Nutrition Paper No. 92. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.

Stokes, T., Hector A. J., Morton, R.W. et al. (2018). Recent perspectives regarding the role of dietary protein for the promotion of muscle hypertrophy with resistance excercise training. Nutrients, 10:180, 1-18.

Roberfroid, M.B. (2000). Prebiotics and probiotics: are they functional foods? The American Journal of Clinical Nutrition, 71(6): 1682-1687.

Stokes, T., Hector A. J., Morton, R.W. et al. (2018). Recent perspectives regarding the role of dietary protein for the promotion of muscle hypertrophy with resistance excercise training. Nutrients, 10:180, 1-18.

White, M. D., Papamandjaris, A. A., Jones, P. J. H. (1999). Enhanced postprandial energy expenditure with medium-chain fatty acid feeding is attenuated after 14 d in premenopausal women. American Journal of  Clinical Nutrition, 69, 883–889.

Wu, G. (2009). Amino acids: metabolism, functions and nutrition. Amino Acids, 37: 1-17.



Späť na Blog