Testy proteínových tyčiniek

V Test magazíne a na iných miestach, sa objavili veľké testy proteínových tyčiniek. Poďme sa pozrieť na test a pracovať s informáciami ktoré máme. Samozrejme ako výrobcu jednej z hodnotených výrobkov je náš pohľad možno čiastočne subjektívny, I keď tyčinka v teste neskončila zle.

PRVÝ OMYL

V relácii bolo uvedené „Mnohé proteínové tyčinky stoja toľko ako obedové menu, preto je opodstatnené od nich chcieť, aby obsahovali rovnaké množstvo bielkovín ako obed“. Preto prvým kritériom bolo aby proteínová tyčinka mala aspoň 25 g bielkovín, čo predstavuje 1/3 dennej odporúčanej dávky pre ľudí, ktorá je 75g. Moderátor uviedol, že toto odporúčanie vydal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Tu by sme chceli zdôrazniť že EFSA žiadne takéto odporúčanie nevydala. V dokumente „Scientific Opinion on Dietary Reference Values for protein“, publikovanom v EFSA Journal (2012) sú uvedené odporúčania Svetovej organizácie pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo FAO (2012), ktoré hovoria že dospelý jedinec by mal užívať bielkoviny v dennom množstve 0,66g na kg telesnej hmotnosti. Takže denný príjem bielkovín pre ľudí závisí od ich hmotnosti a je rozdiel či ide jedinca čo má 60kg alebo 80kg. Vyšší príjem bielkovín, až 0,75 g/kg telesnej hmotnosti sa odporúča pre starších ľudí, a taktiež táto potreba sa zvyšuje u žien počas gravidity a laktácie.

Naše vyjadrenie:  Tekmar GreenLine PROTEIN BAR obsahujú 15g bielkovín, čo je dostačujúce množstvo aj ako náhrada jedného jedla a pre jedinca s hmotnosťou 80 kg to predstavuje 1/3 dennej odporúčanej dávky. Samozrejme, že tyčinky Biotech Zero alebo Multipower, prevyšujú obsahom bielkovín hodnotené tyčinky Green Line Tekmar, ale pohybujú sa aj v iných cenových reláciách a v bežných obchodných reťazcoch nie sú dostať. Pultová cena tyčiniek Green Line Tekmar je cca 1,89 eur, teda nedosahuje ani polovicu ceny denného menu.

970x250

DRUHÝ OMYL

Ďalším kritériom bolo, aby tyčinka obsahovala živočíšne bielkoviny. Ako sa uviedlo v teste tak „Modernými separovacími technológiami sa získava srvátkový a mliečny proteínový izolát“ , ale takýmito metódami sa získavajú aj rastlinné bielkoviny ako je aj hrachový, sójový alebo ryžový proteínový koncentrát. Všeobecne je známe že bielkoviny živočíšneho pôvodu sú kvalitnejšie ako rastlinného pôvodu a to preto, že rastlinné bielkoviny majú nízky obsah jednej alebo viac aminokyselín. Ale vhodnou kombináciou rôznych rastlinných bielkovín sa dá docieliť že vytvoríme zmes bielkovín ktorá je kvalitatívne (obsahom jednotlivých esenciálnych aminokyselín) rovnaká ako napríklad srvátkový proteín, ktorý je živočíšneho pôvodu a je považovaný za veľmi kvalitný. Zmes živočíšnych a rastlinných proteínov v hodnotenej tyčinke Green Line Tekmar je zostavená tak, aby mala vybilancovanú zmes jednotlivých aminokyselín, to znamená aby sa čo najlepšie využili v organizme a aby ich prebytok ktorý sa v organizme nevyužije bol čo najnižší. Pretože, nie všetky aminokyseliny sa v organizme využijú rovnakou mierou, ale len do výšky tzv. limitujúcej aminokyseliny (tej ktorá je v najnižšom množstve). Napríklad srvátkový proteín je limitujúci na histidín. Obsah stráviteľného histidínu je najnižší spomedzi ostatných aminokyselín a preto ostatné aminokyseliny sa využijú v organizme len do tej miery ako histidín a ostatné ktoré prevyšujú množstvo histidínu sa vylúčia. Kvalita bielkovín sa vyjadruje tzv. skóre stráviteľných esenciálnych aminokyselín (digestible indispensable amino acid score DIAAS) tak ako to odporúča FAO (2012).

SÚ TO TEDA PROTEÍNOVÉ TYČINKY ?

Ďalším kritériom ktoré sa spomínalo v relácii bol obsah cukrov. Hodnotená tyčinka Green Line Tekmar patrila medzi tyčinky s najnižším obsahom cukrov. Ale za to iné tyčinky (Nutrend Excelent, Bombus Raw, Raw Paleo a Protein 25 % od Maxsportu a Mig 21) mali viac cukrov ako bielkovín a ako bolo uvedené v relácii: “ Ak má názov vystihovať najväčšiu zložku výrobku, tak takáto tyčinka, s vyšším obsahom cukrov ako bielkovín, by sa už nemala nazývať proteínová tyčinka“.

Jediné vytknutie pre našu Green Line TEKMAR v celej relácii bolo, že nedeklarovala obsah cukrov aký mal byť, t.z. že mala menej cukrov ako bolo deklarované na obale. Uznávame, že živiny deklarované na obale by mali byť aj v produkte, aj keď v tomto prípade by sa dalo povedať že nižší obsah cukrov v tyčinke by zákazník pozitívne ocenil, možno podobne ako nulový obsah cukrov v tyčinke Biotech ZERO.

Momentálne naozaj nevieme aké boli kritéria pre prideľovanie bodov. Na základe informácií ktoré odzneli v relácii Test magazín, že: tyčinka Green Line Tekmar patrila medzi tie ktoré mali viac bielkovín ako cukrov (celkovo: Tekmar GreenLine, Nutrend DeLuxe, dm Sportness a Multipower), a patrila medzi tyčinky s najnižším obsahom cukrov a jediné vytknutie v celej relácii bolo to že nedodržala deklarovaný obsah cukrov na nízkej úrovni ale bol ešte nižší, by sa dalo predpokladať že hodnotená tyčinka celkom dobre uspeje. Ale nakoniec dopadla horšie ako tyčinky, ktoré mali viac cukrov ako bielkovín (tyčinka Protein 25 od MAX SPORT) a dokonca skončila za tyčinkou RAW PALEO MAX SPORT ktorá obsahovala len 10 g bielkovín (o 5g menej ako GreenLine Tekmar) a mala oveľa viac cukru. A tento výsledok bol dosiahnutý aj napriek tomu, že v relácii bolo uvedené že „zákazníci urobia lepšie keď si kúpia horalku a dajú si BCAA aminokyseliny ako keď si kúpia proteínovú tyčinku ktorá má viac cukrov ako bielkovín. Dokonca, takáto tyčinka by sa už nemala nazývať proteínovou tyčinkou keď jej najviac zastúpenou zložkou sú cukry“. Nevieme či prideľovanie bodov k jednotlivým tyčinkám bolo na základe sympatií k jednotlivej značke, alebo či sa body prideľovali objektívne a keď sa prideľovali objektívne, tak prečo proteínové tyčinky ktoré majú z celkovej hmotnosti viac cukrov ako bielkovín obstáli lepšie.

Na záver, bez ohľadu na výsledky testu, zhrnieme že hodnotená tyčinka Greenline PROTEIN BAR TEKMAR obsahuje 15 g bielkovín, má nízky obsah cukrov (gramy). Okrem toho obsahuje vlákninu ktorá má pozitívne účinky na tráviaci trakt a jedna tyčinka zabezpečí 60 % dennej potreby vlákniny. Navyše tyčinka Joint Nutrition obsahuje glukozamín ktorý podporuje regeneráciu chrupaviek, ktoré sa pri cvičení opotrebovávajú, tyčinka Cheescake chia obsahuje prírodný zdroj omega 3 mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na organizmus a tyčinka BCAA banana obsahuje navyše aminokyseliny s rozvetveným reťazcom tzv. BCAA aminokyseliny, ktoré zvyšujú a podporujú tvorbu bielkovín v organizme. No a že obsahujú aj rastlinné bielkoviny? Áno, ale zmes bielkovín je zostavená tak aby poskytla organizmu aminokyseliny vo vyváženom pomere tak aby sa v organizme aj dokonale využili.

Dôležitá správa pre ochrancov prírody

Vzhľadom na to, že na 1 tonu živočíšnych bielkovín sú potrebné až 3 tony rastlinných bielkovín a populácia na planéte rastie, tak vo svete narastá trend nahrádzať živočíšne bielkoviny inými alternatívami ako napríklad rastlinnými bielkovinami, riasami a inými alternatívnymi bielkovinovými zdrojmi. Nízky obsah aminokyselín v jednotlivých rastlinných bielkovinách sa dá doplniť vhodnou kombináciou bielkovín z rôznych zdrojov. Možno práve tyčinky TEKMAR sú priekopníkom v oblasti bielkovinovej výživy vo využívaní rastlinných bielkovinových zdrojov keď obsahujú zmes rastlinných bielkovín zostavenú tak aby ich kvalita bola vysoká.

Veľmi otvorene si myslíme, že testy produktov – ako bol nakoniec i tento test - veľmi obmedzujúco, niekedy dokonca tendenčne hodnotia komplexné vlastnosti výrobkov.

 Je tiež pravdou, že je obrovský rozdiel či ide o tzv. profesionálnu tyčinku a tyčinku mainstreamovú, teda napríklad kúpenú v Kauflande. Jednoducho, zákazník za cenu 1,4 EUR nemôže dostať profesionálnu tyčinku. Nie je to jednoducho možné. Takže porovnávať by bolo potrebné porovnateľné. Ani v teste automobilov sa neporovnáva Mercedes s Ladou.

No a posledná pripomienka, ak sa v testoch uvádza, že výživové hodnoty výrobky boli merané v certifikovanom laboratóriu, malo by byť plné meno pracoviska uvedené ako zdroj podkladov. Inak tomu asi nemusíme veriť, čo je nakoniec dôvod prečo jeden z hodnotených výrobcov pripravuje žalobu na autorov testu.

 

Ing. Jozef Nitray, CSc.

konateľ

TEKMAR SLOVENSKO



Späť na Blog