contentSpecial

Tyčinky pre komplexnú proteínovú výživu

Prečo konzumovať proteínové tyčinky? Dôvodom je, že poskytnú organizmu potrebné živiny, najmä aminokyseliny dôležité pre budovanie svalovej hmoty, aj keď nikto nemôže očakávať, že keď bude jesť proteínové tyčinky tak mu z nich narastú svaly. To ovplyvňuje mnoho iných faktorov. Určite sú však vhodnou alternatívou dopĺňania aminokyselín do organizmu v rámci proteínovej výživy. V závislosti od zloženia, proteínové tyčinky s nízkym obsahom jednoduchých sacharidov sú vhodné pre ľudí, ktorí nechcú priberať na váhe (zvyšovaním tuku) a potrebujú sa zasýtiť a pre ľudí, ktorí chcú napríklad desiatovým jedlom doplniť živiny do organizmu. Je to určite vhodnejšia alternatíva ako napr. bageta.

x
PROTEIN BAR BANANA + BCAA amino acids


Výživové Údaje
v 100g výrobku
1532kJ/368kcal
%RP*
23% Tuky 16 g
45% z toho nasýtene mastné kyseliny 9 g
17% Sacharidy 43 g
13% z toho cukry 12 g

Vláknina 24 g
50% Bielkoviny 25 g
10% Soľ 0,6 g
%RP* referenčný príjem priemerného dospelého človeka (8400 k/2000 kcal)

 Vysoká kvalita vybilancovanej zmesi bielkovín
Proteínová tyčinka s hmotnosťou 60g obsahuje 25%-ný podiel zmesi rastlinných a živočíšnych proteínov, čo znamená, že konzumáciou jednej tyčinky spotrebiteľ získa 15 g proteínov. Rastlinné proteíny v zmesi sú zastúpené sójovým proteínom (9,4 %), ryžovým proteínom (7,3 %) a živočíšne proteíny srvátkovým proteínom (7,1 %) mliečnym proteínom (2,2 %) a vaječným proteínom (1,1 %). Zdrojom rastlinných proteínov sú aj sójové vločky v množstve 2,7 %. Vyšší obsah rastlinných proteínov v pomere k živočíšnym (1:0,5) zabezpečí hypokalciurický efekt (zníženie vylučovania vápnika močom z organizmu). Hlavnou pozitívnou kvalitatívnou charakteristikou použitej bielkovinovej zmesi je vybilancovanosť jej aminokyselinového zloženia.

Zvýšený obsah BCAA – aminokyselín s rozvetveným reťazcom
Tyčinka obsahuje pridané BCAA – aminokyseliny s rozvetveným reťazcom. Patrí sem leucín, izoleucín a valín. Sú to esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo nevie vytvoriť. BCAA aminokyseliny a zvlášť leucín zvyšujú tvorbu telových bielkovín a znižujú ich odbúravanie v kľudovom štádiu a majú anabolický účinok v kostrovom svalstve aj počas zotavovacieho obdobia po cvičení, čo je dôležité počas regenerácie. BCAA v množstve 3 g sú zastúpené v tyčinke v optimálnom odporúčanom pomere 2:1:1 (leucín 1,6g izoleucín 0,8 a valín 0,8g), a pokryjú 50 % odporúčanej potreby pre človeka s hmotnosťou 80 kg.

Nízky obsah cukrov
Tyčinka obsahuje nízky obsah cukru, len 12%.

Nízky obsah jednoduchých sacharidov
Uvedený produkt obsahuje nízky obsah jednoduchých sacharidov – cukrov, ktoré zvyšujú glykemický index. Sacharidy obsiahnuté v produkte sú zastúpené najmä polysacharidmi. Obsah cukrov je len 12%.

Vysoký obsah vlákniny
Ďalším plusom tyčinky je vysoký obsah vlákniny – 14,7 g na jednu tyčinku, čo predstavuje takmer 60 % dennej potreby vlákniny pre človeka. Vláknina okrem svojich známych pozitívnych účinkov znižuje výsledný glykemický index samotnej tyčinky.

Kurkumín
Žltá farba tyčinky nie je výsledkom prídavku nejakých farbív, ale prídavkom kurkumínu, ktorý má veľa pozitívnych účinkov na zdravie organizmu.

Vitamíny
Tyčinka obsahuje vitamíny v množstve od 24-120 % odporúčanej dennej potreby.

Zhrnutie
Uvedený viac zložkový proteínový produkt s presne vybilancovaným obsahom aminokyselín, podľa požiadaviek organizmu, poskytuje vyvážený a optimálny obsah aminokyselín na tvorbu telovej bielkoviny. Vzájomná kombinácia jednotlivých komponentov zabezpečí príjem 15 g bielkovín, 14,7 g vlákniny a nízky obsah cukrov. Okrem toho prídavok BCAA zabezpečí v tyčinke zvýšený obsah leucínu, izoleucínu a valínu ktorý pokryje 50% dennej potreby. Produkt je určený pre všetkých ľudí uprednostňujúcich zdravý životný štýl, pre aktívnych a rekreačných športovcov, ako aj pre fyzicky aktívnych ľudí ktorí hľadajú kvalitné proteínové zdroje pomáhajúce zlepšiť ich regeneráciu.

Matej Brestenský, PhD.,
Institute of Nutrition and Health
TEKMAR, Nitra, 2016

x
Green Line protein čokoláda
protein-chocolate
Výživové údaje
v 100g výrobku
1398kJ/334kcal
%RP*
22,9% Tuky 16 g
54% z toho nasýtené mastné kyseliny10,8 g
8,8% Sacharidy 23 g
13,3% z toho cukry 12 g

Vláknina 22,6 g
50% Bielkoviny 25 g
1,2% Soľ 0,6 g
RP* referenčný príjem priemerného dospelého človeka (8400kJ/2000kcal)

ZLOŽENIE

Bielkovinová zmes - Protein MIX (NBH 34 Balance Protein ©) (sójová bielkovina, ryžová bielkovina, srvátková bielkovina, mliečna bielkovina, sušené vaječné bielka), vláknina (polydextróza, oligofruktóza, inulín), kakaová poleva tmavá (cukor, úplne hydrogenovaný palmový tuk, kakaový prášok, emulgátor: sójový lecitín, aróma), palmový tuk, zvlhčovadlo: glycerol, palmový olej, čokoláda (kakaová hmota 60%, cukor, kakaové maslo, sójový lecitín, aróma), kakaový prášok, emulgátor: sójový lecitín, kyselina: kyselina mliečna, konzervačná látka:kyselina sorbová, chondroitín sulfát, glukosamín sulfát, vitamíny (C, E, B1, B2, niacín, kyselina listová, B12, biotín, B6, kyselina pantoténová ), aróma.

 Vysoká kvalita vybilancovanej zmesi bielkovín
Proteínová tyčinka s hmotnosťou 60g obsahuje 25%-ný podiel zmesi rastlinných a živočíšnych proteínov, čo znamená, že konzumáciou jednej tyčinky spotrebiteľ získa 15 g proteínov. Rastlinné proteíny v zmesi sú zastúpené sójovým proteínom (10,2 %), ryžovým proteínom (7,9 %) a živočíšne proteíny srvátkovým proteínom (7,5 %) mliečnym proteínom (2,3 %) a vaječným proteínom (1,1 %). Vyšší obsah rastlinných proteínov v pomere k živočíšnym (1,7:1) zabezpečí hypokalciurický efekt (zníženie vylučovania vápnika močom z organizmu). Hlavnou pozitívnou kvalitatívnou charakteristikou použitej bielkovinovej zmesi je vybilancovanosť jej aminokyselinového zloženia. Glukosamín a chondroitín sulfát sú základné stavebné zložky kĺbovej chrupavky a ostatných spojivových tkanív – kostí, väzív a šliach. Tieto látky sú nevyhnutné pre ich správnu štruktúru, zachovanie pružnosti a pohyblivosti. Glukosamín je látka, z ktorej si organizmus vytvára štrukturálne zložky kĺbových chrupaviek. Chondroitín chráni kĺby pred poškodením tým, že stimuluje produkciu hlavných zložiek kĺbovej chrupavky, priťahuje a viaže vodu. Pri zvýšenej fyzickej záťaži dochádza k opotrebovaniu chrupaviek a so zvyšujúcim sa vekom sa znižuje schopnosť vytvárať dostatočné hladiny glukozamínu, čím chrupavka stráca svoju schopnosť chovať sa pružne a tlmiť nárazy. Príjem glukosamínu a chondroitínu do organizmu chráni, regeneruje povrchy kĺbov a má tiež výrazné protizápalové účinky.

Nízky obsah jednoduchých sacharidov
Uvedený produkt obsahuje nízky obsah jednoduchých sacharidov ktoré zvyšujú glykemický index. Sacharidy obsiahnuté v produkte sú zastúpené najmä polysacharidmi.

Vysoký obsah vlákniny
Ďalším plusom tyčinky je vysoký obsah vlákniny – 13,56 g na jednu tyčinku, čo predstavuje takmer 60 % dennej potreby vlákniny pre človeka. Vláknina okrem svojich známych pozitívnych účinkov znižuje výsledný glykemický index samotnej tyčinky. Vláknina je tvorená polydextrózou, inulínom a oligofruktózou.

Vitamíny
Tyčinka obsahuje vitamíny v množstve od 24-120 % odporúčanej dennej potreby.

Zhrnutie
Uvedený viac zložkový proteínový produkt s presne vybilancovaným obsahom aminokyselín, podľa požiadaviek organizmu, poskytuje vyvážený a optimálny obsah aminokyselín na tvorbu telovej bielkoviny. Vysoký obsah vlákniny má prebiotické účinky a pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru v tráviacom trakte. Obsah glukosamin sulfátu a chondroitín sulfátu zabezpečuje regeneráciu opotrebovaných chrupaviek vplyvom starnutia, alebo vplyvom opotrebovania.

Matej Brestenský, PhD.,
Institute of Nutrition and Health
TEKMAR, Nitra, 2015

x
Green Line protein cheesecake
protein-cheesecake
Výživové údaje
v 100g výrobku
1395kJ/333kcal
%RP*
22,8% Tuky 16 g
54% z toho nasýtené mastné kyseliny10,8 g
9,5% Sacharidy 24,7 g
11,5% z toho cukry 10,3 g

Vláknina 24,5 g
50 Bielkoviny 25 g
1,2% Soľ 0,3 g
RP* referenčný príjem priemerného dospelého človeka (8400kJ/2000kcal)

ZLOŽENIE

Bielkovinová zmes - Protein MIX (NBH 9 Balance Protein ©)(zemiaková bielkovina, srvátková bielkovina, sójová bielkovina, sezamová múka), vláknina (polydextróza, oligofruktóza, inulín), kakaová poleva tmavá (cukor, úplne hydrogenovaný palmový tuk, kakaový prášok,emulgátor : sójový lecitín, aróma), chia semená, palmový tuk, zvlhčovadlo: glycerol, palmový olej, emulgátor: sójový lecitín, kyselina: kyselina mliečna, konzervačná látka: kyselina sorbová, vitamíny (C, E, B1, B2, niacín, kyselina listová, B12, biotín, B6, kyselina pantotenová ), aróma.

 Vysoká kvalita vybilancovanej zmesi bielkovín
Proteínová tyčinka s hmotnosťou 60g obsahuje 25%-ný podiel zmesi rastlinných a živočíšnych proteínov, čo znamená, že konzumáciou jednej tyčinky spotrebiteľ získa 15 g proteínov. Rastlinné proteíny v zmesi sú zastúpené sójovým proteínom (10,2 %), ryžovým proteínom (7,9 %) a živočíšne proteíny srvátkovým proteínom (7,5 %) mliečnym proteínom (2,3 %) a vaječným proteínom (1,1 %). Vyšší obsah rastlinných proteínov v pomere k živočíšnym (1,7:1) zabezpečí hypokalciurický efekt (zníženie vylučovania vápnika močom z organizmu). Hlavnou pozitívnou kvalitatívnou charakteristikou použitej bielkovinovej zmesi je vybilancovanosť jej aminokyselinového zloženia.

Vysoký obsah esenciálnych omega 3 mastných kyselín, zvlášť kyseliny alfa linolénovej
Proteínová tyčinka obsahuje chia semeno. Je zdrojom esenciálnych omega 3 mastných kyselín, zvlášť kyseliny alfa linolénovej. Zastúpenie chia semena v množstve 7 % (4,2 g) v jednej tyčinke zabezpečí príjem 0,9 g kyseliny alfa linolénovej, čo pokryje takmer 50 % z odporúčanej dennej potreby esenciálnych mastných kyselín, ktorá predstavuje 2 g/deň. Esenciálne mastné kyseliny – alfa linolénová, nachádzajúca sa v chia semene, sa vyznačujú pozitívnym vplyvom na zdravotný stav organizmu (majú protizápalové účinky, podporujú tvorbu kognitívnych funkcií a iné). Esenciálne mastné kyseliny okrem iného stimulujú stupeň proteosyntézy u človeka, takže v kombinácii s vybilancovaným obsahom aminokyselín má lepšie predpoklady na tvorbu svalovej hmoty.

Nízky obsah jednoduchých sacharidov
Uvedený produkt obsahuje nízky obsah jednoduchých sacharidov ktoré zvyšujú glykemický index. Sacharidy obsiahnuté v produkte sú zastúpené najmä polysacharidmi.

Vysoký obsah vlákniny
Ďalším plusom tyčinky je vysoký obsah vlákniny – 14,7g na jednu tyčinku, čo predstavuje takmer 60 % dennej potreby vlákniny pre človeka. Vláknina okrem svojich známych pozitívnych účinkov znižuje výsledný glykemický index samotnej tyčinky. Vláknina je zastúpená najmä polydextrózou, oligofruktózou a inulínom. Okrem toho chia semeno je zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá má schopnosť absorbovať vodu, bobtnať a v tráviacom trakte fermentovať, preto môže byť dlhodobým zdrojom energie. Reguluje trávenie tukov a sacharidov, viaže na seba vodu a tým zväčšuje svoj objem. To vedie k pocitu nasýtenia. Z väčšej časti je živinou pre mikrobiálnu flóru v tráviacom trakte a pôsobí ako prebiotikum.

Vitamíny
Tyčinka obsahuje vitamíny v množstve od 24-120 % odporúčanej dennej potreby.

Zhrnutie
Uvedený viac zložkový proteínový produkt s presne vybilancovaným obsahom aminokyselín, podľa požiadaviek organizmu, poskytuje vyvážený a optimálny obsah aminokyselín na tvorbu telovej bielkoviny. Tento účinok je podporený obsahom mastných kyselín z chia semena. Vysoký obsah vlákniny má prebiotické účinky a pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru v tráviacom trakt. Vzájomná kombinácia jednotlivých komponentov zabezpečí príjem 15 g bielkovín a 14,7 g vlákniny. Chia semeno v tyčinke (4,2 g) zabezpečí esenciálne mastné kyseliny (kyselina alfa linolénová) v množstve 0,9 g.

Matej Brestenský, PhD.,
Institute of Nutrition and Health
TEKMAR, Nitra, 2015

AJ MATEJ TÓTH JE PRVOTRIEDNE NABITÝ
x
Green Line protein cappuccino
gl-cappuccino
Výživové údaje
v 100g výrobku
1287kJ/308kcal
%RP*
17% Tuky 12 g
43% z toho nasýtené mastné kyseliny 8,6 g
9,2% Sacharidy 24 g
15% z toho cukry 13,5 g

Vláknina 21 g
40% Bielkoviny 20 g
9% Soľ 0,55 g
%RP* referenčný príjem priemerného dospelého človeka (8400kJ/2000kcal)

ZLOŽENIE

polydextróza (vláknina), zmes rastlinných proteínov (sójový proteín, ryžový proteín, hrachový proteín), tmavá kakaová poleva (cukor, úplne hydrogenovaný palmový tuk, kakaový prášok, emulgátor: sójový lecitín, aróma), sušené datle, pšeničný extrudát (pšeničná krupica, pšeničná múka celozrnná, ryžová múka, cukor, soľ), kukuričný extrudát (kukuričná krupica, ryžová múka, cukor, soľ), zvlhčovadlo: glycerol, palmový olej, palmový tuk, kakao, vláknina: inulín, minerálne látky: uhličitan vápenatý, emulgátor:sójový lecitín, soľ, instantná káva, vitamínový premix (E, C, B1, B2, B6 , B12, kyselina listová, niacín, biotín, kyseliny pantotenová ) , L-karnitín, arómy.

 Tyčinka na báze rastlinných proteínov znamená tú pravú voľbu pre vegánov, vegetariánov a flexitariánov so záujmom o proteínovú výživu. Pre nízky glykemický index je odporúčaná zákazníkom preferujúcich potraviny s dlohodobím prísunom energie. Tyčinka má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje L-karnitín, ktorý pomáha získavať energiu z tukov, urýchľuje spaľovanie prijatých tukov z potravy v organizme, zmierňuje únavu a pocit hladu.

Zmes rastlinných proteínov
Tyčinka je zložená z čisto rastlinných proteínov. Vzájomná kombinácia sójového, ryžového a hrachového proteínu v zastúpení 17,5 % zabezpečí 5 g čistých bielkovín, so stráviteľnosťou 78 - 95 %. Napriek tomu, že u niektorých ľudí existujú predsudky voči konzumácii rastlinných bielkovín z dôvodu ich horšieho využitia v organizme v porovnaní so živočíšnymi zdrojmi bielkovín, práve kombinácia troch druhov proteínov zabezpečuje, že obsahuje aminokyseliny ktoré človek potrebuje pre svoj rast. Rastlinné bielkoviny znižujú vylučovanie vápnika z organizmu (hypokalciurický efekt), oproti tomu živočíšne bielkoviny majú za následok zvýšené vylučovanie vápnika z organizmu – dekalcifikácia kostí. Táto skutočnosť má význam u ľudí v rekonvalescencii po zlomeninách kostí, ľudí trpiacich, náchylných na osteoporózu.

Vláknina
Ako zdroj energie obsahuje vlákninu - polysacharid polydextrózu. Tá sa využíva ako náhrada tukov a cukrov. Polydextróza má nízky glykemický index a vyznačuje sa prebiotickými účinkami – podporuje rast probiotických „užitočných“ baktérií v tráviacom trakte. Obsahuje inulín rastlinný polysacharid ktorý je taktiež zdroj energie s nízkym glykemickým indexom a s prebiotickými. Zvýšená konzumácia inulínu zvyšuje využitie Ca a Mg prijatého z potravy. Vláknina viaže škodlivé chemikálie – karcinogény, ktoré vďaka nej vylúči organizmus skôr, ako ich stihne prijať do orgánov tela a poškodiť si ich. Jedna 40 g tyčinka obsahuje 8,5 g vlákniny.

L-carnitín, vitamíny, vápnik
Obsahuje L carnitín, ktorý pomáha získavať energiu z tukov (napomáha pri spaľovaní tukov v organizme), urýchľuje spaľovanie prijatých tukov z potravy v organizme, zmierňuje únavu a pocit hladu. Tyčinka obsahuje 148 mg vápnika a komplex vitamínov E, C, B1, B2, B6, B12, niacín, biotín, kyselinu pantoténovú a listovú v množstve zodpovedajúcom 12 – 80 % dennej potreby.

Soňa Nitrayová, PhD.,
Institute of Nutrition and Health
TEKMAR, Nitra, 2015


x
Green Line high protein müsli
musli-sypane
Výživové Údaje
v 100g výrobku
  1822 kJ/437kcal
%RP*
31,4% Tuky 22 g
16,5% z toho nasýtené mastné kyseliny 3,3 g
17,3% Sacharidy 45,1 g
17,6% z toho cukry 15,9 g

Vláknina 14,5 g
43,8% Bielkoviny 21,9 g
0,3% Soľ 0,02 g
%RP* referenčný príjem priemerného dospelého človeka (8400 kJ/2000 kcal)

ZLOŽENIE

ovsené vločky, sójové oriešky pražené, slnečnicové semená, sušené hrozienka, sušené datle, lieskové orechy, čokoláda (cukor, kakaová hmota 40%, kakaové maslo, sójový lecitín, aróma), ľanové semená, sezamové semená.


 Vysoký obsah probiotík
Produkt je určený ako doplnok stravy aktívneho spotrebiteľa , ktorý preferuje denné dávky stravy vybilancované na vyšší obsah vlákniny.

Vysoký obsah bielkovín
25 %-ný obsah bielkovín v zmesi vyplýva najmä z 33 %-ného podielu sójových pražených orieškov.

Vysoký obsah vlákniny
Obsahujú vysoký obsah rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá dokáže zasýtiť na dlhú dobu, pretože vláknina a komplexné sacharidy pôsobia ako stabilizátor glukózy. Ovsené vločky v 600 g sypanej zmesi poskytujú 17,82 g vlákniny.

Benefit esenciálnych mastných kyselín
Vyplýva z prítomnosti mletého ľanového semena, ktoré je prírodný zdrojom esenciálnych omega 3 mastných kyselín a lignanov, ktoré plnia v organizme dôležité úlohy - znižujú riziko srdcovo cievnych ochorení, tlmia zápalové procesy v organizme, zlepšujú regeneráciu organizmu, pomáhajú znižovať tvorbu kortizolu - stresového hormónu. Pozitívne ovplyvňujú procesy spojené s učením a pamäťou a ovplyvňujú vývoj nervového systému. Obsah ľanového semena v 600 g sypanej zmesi je množstve 4,06 g, čo je 200 % odporúčanej dennej potreby esenciálnych mastných kyselín pre človeka. V prípade 75 g dávky sypanej zmesi sa pre organizmus zabezpečí 0,507 g kyseliny alfa linolénovej, čo je 25 % odporúčanej dennej potreby. Zdrojom mastných kyselín sú aj lieskové orechy, ktoré v množstve 4 % v zmesi dodajú 20 mg omega 3 mastných kyselín. Lieskové orechy sú zdrojom vitamínu E, B1, B2 a B6. Mimoriadnym benefitom je koncentrácia lignanov v ľanovom semene, 100 x vyššia ako v iných rastlinných zdrojoch! Sú to prírodné fytochemikálie ktoré majú antikarcinogénny účinok.

Zhrnutie
Výrobok je vhodný pre ľudí všetkých vekových kategórií, pre ľudí ktorí sa chcú zdravo stravovať, pre aktívnych ľudí ktorí do organizmu potrebujú dodať bielkoviny, vlákninu a esenciálne mastné kyseliny. Významným benefitom zmesi je vysoký obsah prirodzenej vlákniny, lignanov, bielkovín a esenciálnych mastných kyselín pochádzajúcich z ľanového semena.

Gabriela Chvostíková,
Institute of Nutrition and Health,
TEKMAR, Nitra, 2015

MUESLI HIGH PROTEIN CHOCOLATE AND NUT MUESLI
THE POWER OF NATURE
x
Green Line probiotická slivková
Výživové Údaje
v 100g výrobku
1695kJ/402kcal
%RP*
14,4% Tuky 10,1 g
37% z toho nasýtene mastné kyseliny 7,4 g
28,3% Sacharidy 73,5 g
36,8% z toho cukry 33,1 g

Vláknina 4,8 g
11% Bielkoviny 5,5 g
9,3% Soľ 0,56 g
%RP* referenčný príjem priemerného dospelého človeka (8400 k/2000 kcal)

ZLOŽENIE

ovsené vločky, poleva s jogurtom (cukor, úplne hydrogenovaný palmový tuk, jogurtový prášok, laktóza, emulgátor: sójový lecitín, aróma), glukózový sirup, fruktózový sirup, extrudát (pšeničná múka, kukuričná múka, ryžová múka, cukor, soľ), sušené slivky (obsahujú antioxidant: oxid siričitý), kukuričné lupienky, palmový olej, brusnicová zložka (brusnice, cukor, bazový ovocný koncentrát, slnečnicový olej, kyselina: kyselina citrónová), cukor, maltodextrín, vláknina: inulín, jačmenný sladový výťažok, palmový tuk, mliečne kultúry (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus), zvlhčovadlo: sorbitol, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, soľ, emulgátor: sójový lecitín, aróma.

Green Line probiotická tropická
gl-tropic
Výživové údaje
v 100g výrobku
1697kJ/404kcal
%RP*
17,3% Tuky 12,1 g
39% z toho nasýtené mastné kyseliny 7,8 g
25,8% Sacharidy 67 g
42,4% z toho cukry 38,2 g

Vláknina 4,5 g
12% Bielkoviny 6 g
9,3% Soľ 0,56 g
%RP* referenčný príjem priemerného dospelého človeka (8400kJ/2000kcal)

ZLOŽENIE

ovsené vločky, poleva s jogurtom (cukor, úplne hydrogenovaný palmový tuk, jogurtový prášok, laktóza, emulgátor: sójový lecitín, aróma), glukózový sirup, fruktózový sirup, extrudát (pšeničná múka, kukuričná múka, ryžová múka, cukor, soľ), sušené marhule (obsahujú antioxidant: oxid siričitý), sušená papája (obsahuje antioxidant: oxid siričitý), kukuričné lupienky, sušená pomarančová kôra (obsahuje antioxidant: oxid siričitý), palmový olej, cukor, maltodextrín, pomarančový koncentrát, vláknina: inulín, jačmenný sladový výťažok, palmový tuk, zvlhčovadlo: sorbitol, sušený ananás (obsahuje antioxidant: oxid siričitý), mliečne kultúry (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus), regulátor kyslosti: kyselina citrónová, soľ, emulgátor: sójový lecitín, aróma. 

 Vysoký obsah probiotík
Tyčinka probiotic line je vyvinutý produkt, ktorého najdôležitejšou účinnou zložkou sú probiotické kmene baktérií mliečneho kvasenia. Tyčinka obsahuje kombináciu kmeňov Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophillus a Bifidobacterium Lactis. Je dokázané, že baktérie mliečneho kvasenia majú pozitívny vplyv na zdravotný stav tráviaceho traktu, čo následne ovplyvňuje cely organizmus (Bertazzoni-Minelli and Benini, 2008). Je dôležité pripomenúť, že baktérie mliečneho kvasenia sú najúčinnejšie vo vzájomnej kombinácii rôznych probiotických kmeňov a preto ich kombinácia v tyčinke zabezpečí dosiahnutie pozitívneho účinku probiotík zastúpených v tyčinke. Pozitívny účinok jednotlivých probiotických kmeňov v organizme je nasledovný:
Lactobacillus acidophilus: zmierňuje prejavy laktózovej intolerancie, zmierňuje syndróm dráždivého čreva, chráni proti kvasinkovým infekciám. Lactobacillus plantarum: má významnú protizápalovú aktivitu redukuje nafukovanie a bolesti brucha celkovo zlepšuje trávenie. Streptococcus thermophillus: zlepšuje stav pokožky, napomáha pri liečbe atopickej dermatitídy a psoriázy, znižuje hladinu cholesterolu, redukuje symptómy laktózovej intolerancie. Bifidobacterium Lactis: pomáha pri poškodeniach zlými baktériami a taktiež pomáha pri trávení, je jednou z najviac prospešných probiotík, že pomáha znižovať riziko výskytu hnačky, ktorá vzniká vplyvom zmeny prostredia pri cestách do zahraničia, pomáha odstraňovať zápchy – zvyšuje pohyby čriev, pomáha znižovať toxický odpad v hrubom čreve. Znižuje zápalové procesy v hrubom čreve a znižuje počet enterobaktérií a klostrídií.

Obsah vlákniny
Tyčinka obsahuje ovsené vločky v množstve 26 % a inulín v množstve 1,5 %. Okrem toho že ovsené vločky zabezpečujú pocit sýtosti, tak vďaka nerozpustnej a rozpustnej vláknine slúžia ako prebiotikum, t. z. substrát na ktorom sa rozmnožujú baktérie mliečneho kvasenia. Inulín je rozpustná vláknina ktorá taktiež slúži ako prebiotikum.

Mechanizmus účinku
Množstvo probiotík v produkte Probiotic line je v dávke ktorá pri konzumácii jednej tyčinky prevýši minimálnu odporúčanú dennú potrebu 1.109 o 130 %. Vzhľadom na to, že prežívateľnosť probiotík v tráciacom trakte je okolo 10-30 %, vysoká dávka probiotík v tyčinke zabezpečí že do tráviaceho traktu prejde dostatočné množstvo živých probiotík v takom množstve ako je odporúčaná denná potreba, vďaka čomu sa zabezpečí ich účinnosť v tráviacom trakte.

Zhrnutie
Tyčinka Probiotic line je produkt pre ľudí všetkých vekových kategórií na podporu a dosiahnutie dobrého trávenia a zdravotného stavu tráviaceho traktu. Jej vysokou pridanou hodnotu je kombinácia 4 kmeňov probiotických baktérií. Tyčinka o veľkosti len 35 g dodá do organizmu dostatočné množstvo probiotických baktérií mliečneho kvasenia v takom množstve aby sa dosiahol ich pozitívny účinok, ktorý je podporený obsahom vlákniny, z ovsených vločiek a inulínu, ktorá zabezpečí podmienky pre rozmnoženie a rast probiotických baktérií v tráviacom trakte.

Jozef Čavojský,
Institute of Nutrition and Health
TEKMAR, Nitra, 2015

Životaschopnosť baktérií je zachovaná prostredníctvom tzv. Dual Coating Technology. Vďaka tomu sú chránené pred vonkajšími vplyvmi počas skladovania a výrobného procesu, rovnako ako aj pred žalúdočnými kyselinami počas „putovania“ tráviacim traktom. Tým pádom sa dostávajú do čreva živé a v dobrej kondícii.